Monday, December 20, 2010

wadai kepeng..........



arine aku mengulah wadai kepeng....
sejenis kueh org banjar......
tahukah?

wah! speaking banjar plak!
hehehehehe.......
sebenanya bukan taw speaking sgt..tapi kal0 org ckp 2 phmla.....

petang2....
ditemani ujan yg mencurah2.....
sedap w0o pekena wadai kepeng........
kueh ne adalah sejenis bubur yg dhasilkn daripada tepung pulut.....
sangat senang diulah (dibuat)...
bila makan rasa kenyal2 jer.......
very da sedap.....
ho ho ho..........

kat cni aku kasi k0rang resepi nk wat....
sape2 p0n leh try sbb senang je p0n...
tapi x ada sukatan ar....
sebab aku bukan chef wan!
hahaha...
masak men agk2 je............

bahan-bahan :


ADUNAN TEPUNG
  • tepung pulut-agk2la setengah kampit tuk 4-5org mkn
  • air-agak2 gak!jgn sampai adunan lembik..
  • garam-secubit rasa
  • kapur (x pyh p0n x pe..aku x suka bau dia)

KUAH
  • santan (bley ganti susu kal0 x mao santan,tapi kureng kickla!)-nk lemak buh banyak
  • daun pandan-sehelai dua je da cukop asal ada bau
  • gula merah-agk2la lagi..hahaha
  • garam-secubit rasa
  • gula-sikit sudah....

CARA-CARA
  • Adunan tepung 2..gentel kecik2..jadikn bulat-bulat...
  • Letak kuali ats dapur...masukn air sedikit...santan....gula merah...(ikot selera..nk cair tambah air bnyk..nk pekat kurangkn air)
  • pastuh masukkn garam & gula (Jgn lupa..kurangkn gula dlm masakan!)
  • Masukkn adunan tepung yg k0rang da gentel kecik2....
  • Last skali,masukkn daun pandan (tuk bau yg harum)
  • Bila adunan tepung yg k0rang gentel kecik2 tuh nek di permukaan periuk..so da masak! of course bila da mengelegak la! hahaha...


tada.............
senangkn..............................
selamat menc0ba!!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

cempaka dewi sukma melati... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea